تشدید جنگ تجاری بین آمریکا و چین موجب شد تا در روز جمعه ۱۱ماه آوریل بازارهای کالایی واکنش نشان داده و کامودیتیها روند صعودی را در پیش گیرند. با تعویق سهماهه تعرفههای اعمالی دونالد ترامپ و واکنش چینیها بهعنوان بزرگترین مصرفکننده فلزات اساسی همچون مس و فولاد به تعرفههای ترامپ، تقاضای جهانی کامودیتیها بهویژه مس تحتتاثیر قرار گرفت. همچنین طلا با کاهش ارزش دلار آمریکا و افزایش تقاضا پس از تشدید بیشتر جنگ تجاری آمریکا و چین با افزایش قیمت همراه شد.
تغییر تعرفههای تعیینشده توسط دونالد ترامپ بازار کامودیتیها را تحتتاثیر قرار داده است؛ ازجمله تعرفه ۲۵درصدی بر خودروهای وارداتی، فولاد و آلومینیوم کشورهایی همچون چین، اتحادیه اروپا و برخی از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا را با چالش جدید مواجه کرده است.
از اینرو رفتارهای چندگانه دونالد ترامپ درخصوص تعرفههای تعیینشده اقتصاد منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را نسبت به گذشته شکنندهتر کرده است و بیثباتی نرخ ارز و افزایش هزینهها در این کشورها ازجمله پیامدهای رفتار چندگانه ترامپ به حساب میآید.
در این بین کشورهایی همچون مصر، عربستان و امارات متحده عربی با تعرفههای ۱۰درصدی برای واردات کالا به آمریکا روبهرو هستند و کشورهایی همچون سوریه، عراق و تونس به ترتیب با تعرفههای ۴۱درصدی، ۳۹درصدی و ۲۸درصدی مواجهاند. صادرکنندگان نفت همچون عراق، عربستانسعودی و کویت ممکن است از کاهش تقاضای جهانی و افت قیمت انرژی به طور منفی متأثر شوند و این موضوع مخارج عمومی و برنامههای زیرساختی این کشورها را با اختلال مواجه کند. کشورهای شمال آفریقا مانند تونس و مراکش که بهشدت به واردات محصول وابسته هستند ممکن است به دلیل اختلال در زنجیره تامین شاهد افزایش تورم باشند.
کاخ سفید تایید کرد که مجموع تعرفههای آمریکا بر واردات چینی اکنون به ۱۴۵درصد رسیده است. اداره اطلاعات انرژی ایالاتمتحده همچنین چشمانداز رشد جهانی خود را کاهش داده و هشدار داد که اصطکاک تجاری میتواند بر تقاضای نفت فشار بیشتری وارد کند و پیشبینیهای خود را برای تقاضای ایالات متحده و جهان کاهش داد. اوپکپلاس با افزایش تمایلات نزولی و تسریع برنامههای افزایش تولید نفت، بازارها را غافلگیر و نگرانیها از مازاد عرضه احتمالی را تشدید کرد.
رکوردزنی جدید طلا
طلا روز جمعه قیمت خود را تا مرز ۳۲۰۰دلار به ازای هر اونس افزایش داد؛ رکورد جدیدی که با کاهش ارزش دلار آمریکا و افزایش تقاضا برای ایمنی پس از تشدید بیشتر جنگ تجاری آمریکا و چین افزایش یافت. چین از ۱۲آوریل تعرفههای خود را بر ایالات متحده به ۱۲۵درصد افزایش داد و اعلام کرد که پس از یکسری افزایش تعرفهها توسط کاخ سفید که به ۱۴۵درصد رسید، واکنشهای بیشتر ایالاتمتحده را نادیده خواهد گرفت. اقدامات کنونی به دلیل تاثیرگذاری بر ۷۰۰میلیارد دلار کالاهای مبادلهشده بین بزرگترین اقتصادهای جهان در هر سال، کاهش داراییهای ریسک مرتبط با رشد جهانی و حمایت از جریان ورودی به ایمنی است. در زمینه سیاست پولی، فدرالرزرو نشانهای مبنی بر مداخله در سیاست برای محدود کردن افزایش بازدهی بلندمدت ارائه نکرد، اما شواهد دیگری از کاهش تورم در گزارش CPI مارس، از کاهش نرخ بهره در سالجاری و همچنین داراییهای طلا حمایت کرد.
[subtitle]
تاثیر تقاضای جهانی بر بازار مس
همچنین معاملات آتی مس در آمریکا روز جمعه ۱۱آوریل به بیش از ۴.۴دلار به ازای هر پوند افزایش یافت و از زمان رسیدن به پایینترین سطح سهماهه ۴.۰۵دلاری طی هفته اخیر، به دلیل اینکه بازارها نگرانیهای عرضه را در برابر خطرات ناشی از کاهش تقاضای تولید در بحبوحه موج تعرفههای ترامپ ارزیابی کردند، افزایش یافت.
دونالد ترامپ بسته تعرفه متقابل را برای کشورهای غیرمتقابل به مدت ۹۰روز به تعویق انداخت تا باعث افزایش مجدد قیمت فلزات اساسی شود؛ چراکه آسیب زنجیره تامین کارخانه در میزان کمتری نگه داشته شد. با این حال، معاملات آتی مس از رکورد ۵.۳ پوندی به ازای هر تن که در ۲۶ مارس ثبت شد، ۲۰درصد کاهش یافت؛ چراکه ترامپ اعلام کرد همچنان تعرفههایی را که به طور خاص بر روی مس هدفگذاری شده است در هفتههای آینده تحویل خواهد داد. این تهدید به دلیل فشاری که موانع تجاری بر ظرفیت محدود ذوب مس ایالاتمتحده ایجاد میکند، حق بیمه معاملات آتی مس در ایالاتمتحده را در برابر قراردادهای مشابه در LME افزایش داد. همچنین، جنگ تجاری با چین به دلیل افزایش تعرفهها از سوی هر دو طرف تشدید شد و جریان ثابت ضایعات مس از ایالات متحده به چین را تحت فشار قرار داد.
قیمت سنگآهن به حدود ۷۴۷.۵یوآن به ازای هر تن کاهش یافت که بهشدت تحتتاثیر تعرفههای جدید ترامپ قرار گرفت که این امر عدماطمینان را به بازارهای جهانی اضافه کرده و تقاضای سنگآهن را کاهش داده است.
سنگآهن به عنوان ماده خام حیاتی برای تولید فولاد، بهویژه در برابر تغییرات در سیاستهای تجاری آسیبپذیر است. در همین حال، چین، بزرگترین واردکننده سنگآهن در جهان، با سیگنالهای اقتصادی متفاوتی مواجه است. از یک سو، تولید شمش فولاد که شاخص اصلی مصرف سنگآهن است، در ماه مارس به افزایش خود ادامه داد و از تقاضای فولاد حمایت کرد. فعالیت کارخانهها نیز در چهار ماه گذشته بیشترین رشد را داشتهاند. با این حال، بازار مسکن همچنان ضعیف است و قیمت مسکن در ۱۰۰شهر کاهش بیشتری داشته است.
رکود مداوم در املاک و مستغلات میتواند تقاضای فولاد برای پروژههای ساختمانی و زیرساختی را کاهش دهد و به طور بالقوه بر مصرف سنگآهن تاثیر بگذارد. در حالی که فعالیتهای صنعتی خوشبینی ایجاد میکند، چالشهای بخش املاک چالشی برای رشد اقتصادی گستردهتر و تقاضای سنگآهن چین است./ دنیای اقتصاد